Atractii turistice in zona

Timpul liber al pacientilor nostri este o continua provocare pentru noi. De aceea, va oferim si alte alternative de petrecere a timpul liber si atractii turistice, pentru care puteti opta in orice moment al sejurului.

Principale puncte turistice din zona Moldovei la care puteti avea acces facil:

agapia
Manastirea Agapia este situata la poalele estice ale Muntilor Stânisoara, pe valea râului Stânisoara, la 55 km de Barticesti, in comuna Agapia.
Biserica este ctitoria hatmanului Gavriil/ Gavrila (fratele lui Vasile Lupu), în 1642-1647. Are hramul „Sfintii Arhangheli” si a suferit o serie de modificari în 1823, cu   decor de inspiratie neoclasica. Este pictata în interior de Nicolae Grigorescu între anii 1858-1861.
Ea a fost construita în apropierea unui schit Agapia Veche din secolul XVI care apartine de manastire. Petru Rares construieste aici o biserica din piatra la sfârsitul  secolului XVI, care va fi reconstruita în 1680 si refacuta de mai multe ori în secolul XIX. Pe locul ei s-a ridicat biserica actuala în 1992.

 

Manastirea Bistrita situata la 57 de km de Barticesti , este singurul complex monastic care a îndeplinit, în Evul mediu funcţia de necropolă voievodală.
Manastirea Bistrita cuprinde edificii ctitorite sau refăcute de cinci dintre voievozii Moldovei:

  •   Alexandru cel Bun
  •   Stefan cel Mare
  •   Petru Rares
  •   Pentru Muşat
  •   Alexandru Lăpuşneanu

Ctitorită de Alexandru cel Bun în timpul primilor ani de domnie, este pentru prima oară menţionată în documente în 1407.

 

neamt

Manastirea Neamt Se află în comuna Vânători, la 63 km de Barticesti Este cea mai veche manastire din Moldova – 1375-1391 Ctitorie a lui Petru Musat si Alexandru cel Bun – secolul XIV
Considerată a fi cel mai vechi aşezământ monahal al Moldovei, Manastirea Neamt pare să fi fost întemeiată mult mai devreme decât momentul „oficial” al fondării ei: secolul XIV-lea, în vremea lui Petru I. Muşat. Acest voievod a ctitorit, în locul vechii bisericii de lemn a mănăstirii, una din piatră. Biserica actuală poartă hramul „Înălţarea Domnului” şi este, prin arhitectură şi dimensiune,una dintre cele mai impresionante din Moldova. Ea a fost ridicată de domnitorul Ştefan cel Mare, între anii 1485-1490, în locul celei construite de Petru Muşat, care fusese avariată în urma unui cutremur.

 

Manastirea Varatec
Situata la 60 km de Barticesti în comuna Agapia, la SV de Târgu Neamt, la poalele Muntilor Stânisoara. Cladita din lemn la 1785 de maica Nazaria
Biserica, având hramul „Adormirea Maicii Domnului”, dateaza din 1807- 1808, cu forme traditionale îmbinate cu elemente neoclasice. A fost pictata în 1841.

 

Manastirea Voronet
Este situata la 98 km de Barticesti , in satul Voronet.
Bine sfătuit la vreme de răstrişte de către sihastrul Daniil din Voroneţ, Ştefan cel Mare hotărăşte, drept mulţumire, înălţarea unei mănăstiri care să fie sfânt loc de rugăciune. Aici exista un schit de lemn, unde, conform tradiţiei, a trăit Daniil Sihastrul căruia domnul, la ceas de cumpănă în timpul luptelor cu turcii, i-a cerut sfat şi ajutor.
Expresie artistică a dreptei credinţe, a rafinamentului şi gustului pentru frumos, Mănăstirea Voroneţ îndeamnă la reculegere, încântă inima şi mintea privitorului ce ajunge la noi din toate colţurile lumii

 

manastirea-secu-neamt

Manastirea Secu
Situată în Muntii Stânişoara, pe Valea Secului, la 60 km de Barticesti in comuna Vanatori.
Biserica manastirii „Taierea Capului Sfântului Ioan Botezatorul” a fost construita de Nestor Ureche, tatal cronicarului Grigore Ureche, în 1602, pe locul unui vechi schit de calugari. Arhitectura îmbina elemente moldovenesti si muntenesti.
Biserica a suferit completari în 1850 si a fost repictata. Incinta este fortificata cu turnuri si are corpuri de cladiri pe patru laturi. Aici se afla mormintele ctitorului si sotiei, Mitrofana precum si a mitropolitului carturar Varlaam.
Muzeul manastirii detine obiecte de arta bisericeasca, cea mai importanta fiind o broderie de mari dimensiuni, daruita de ctitorii bisericii în 1608.

 

Manastirea Moldovita
Se afla la 129 km de Barticesti, in comuna Vatra Moldovitei.
Mănăstirea Moldoviţa este una dintre cele mai vechi aşezări monahale, cu un important trecut istoric. Originea sa nu este cunoscută cu precizie, însă tradiţia o aminteşte încă din perioada voievozilor Muşatini.
Pictura exterioară datând din anul 1537, mai mult decât cea interioară, prezintă evidente asemănări cu fresca de la Mănăstirea Humor, este complexă imagistic şi bogată cromatic

 

Chestionar satisfactie
Sugestiile, aprecierile sau criticile dvs. sunt foarte pretioase pentru noi. In acest sens va rugam sa completati acest formular, iar observatiile vor fi tratate cu maxima seriozitate.